Meer of minder van hetzelfde?

Home / WinstVermogen® / Meer of minder van hetzelfde?

In veel branches is het kommer en kwel. En eerlijk is eerlijk, ook in de adviesbranche is er nogal wat aan de hand. Schijnbaar onaantastbare adviesbureaus zijn in de afgelopen periode flink ingekrompen of zelfs failliet gegaan. Met het faillissement van het gevestigde Boer & Croon als zichtbaar dieptepunt. Ook onder de oppervlakte heeft de crisis huisgehouden. Zo zijn er toonaangevende, zelfs als prijswinnend bekroonde, organisatieadviesbureaus die proactief naar buiten toe communiceren dat hun omzet voor het zoveelste jaar op rij flink gegroeid is, terwijl insiders weten dat bij deze bureaus al tijden lang niet meer dan een halve man en een paardenkop aan het werk is.

Crisis of niet, de druk om te veranderen zal vermoedelijk, ook als gevolg van technologische en maatschappelijke ontwikkelingen, de komende jaren alleen nog maar blijven toenemen. De vraag is dan gerechtvaardigd hoe kan je het beste beginnen?

Een Internationaal beroemd goochelaar verkondigde lang geleden al dat hij om zijn goochelacts te vervolmaken het verste kwam door allereerst veel op te treden (praktijk), dit te combineren met gedegen kennis van techniek (theorie) en vooral ook door het gesprek aan te gaan met collega goochelaars (intervisie). Hij verwees hiermee, misschien zelfs wel zonder zich ervan bewust te zijn, naar de 70%-20%-10% regel die uit wetenschappelijk onderzoek over leermethodes door Lombardo & Eichinger naar voren was gekomen.

Toen ik zelf enige tijd geleden een aantal keuzes wilde maken voor mijn persoonlijke ontwikkeling en de doorontwikkeling van mijn bedrijf heb ik bewust een aantal voor mezelf wat minder bekende paden bewandeld. Nu, achteraf bezien, zie ik het verband tussen de internetondernemer, het multilevel marketingbedrijf en de NLP-trainer die ik in dat kader gesproken heb.

De internetondernemer (één van de oprichters van een bekende maaltijd-aanhuis-bezorg-site) bevroeg mij naar de transparantie in mijn business, de schaalbaarheid en de beoordelingscriteria voor de waarde die mijn vakgenoten en ik toevoegen voor de klant. Het multilevel marketingbedrijf verklaarde mij hoe het zonder een enkele euro aan marketinggeld uit te geven al jarenlang exponentieel kon blijven groeien, ook tegen de crisis in. En de NLP-trainer tenslotte informeerde belangstellend naar de verhouding tussen geven en nemen in het systeem tussen relaties, klanten en medewerkers. Voor ieder van hen gold dat vanuit hun eigen expertise geredeneerd hun vraagstelling niet verwonderlijk was, maar voor mij werkte hun outside-perspective als een soort katalysator voor verdere vernieuwing. Dat heeft mij zeker geen windeieren gelegd. Ik kan een outside-perspective dan ook van harte aanbevelen.

Hoe gaat u ervoor zorgen dat uw organisatie ‘well positioned’ en succesvol de volgende fase ingaat?

Wat u ook kiest, voeg waarde toe en ik wens u met enige regelmaat verwondering op onbekend terrein!

Brecht de Vries

>> Lees meer artikelen >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *